"Mici afaceri meştesugăreşti" - Reţea de informare şi consiliere on-line
"Mici afaceri meştesugăreşti"
Reţea de informare şi consiliere on-line
Legislaţie » Legislatie generala articole
Angajatorii pot primi bani de la stat daca incheie contracte cu tineri fara experienta profesionala
Publicat: 19 Octombrie 2015, 16:47:28 Vizualizari: 2355 Aprecieri: 145

 


Angajatorii pot primi lunar bani de la stat pentru a incadra in munca tineri lipsiti de experienta profesionala, se arata intr-o propunere legislativa adoptata astazi de Senat. In plus, acestia vor fi scutiti de plata contributiilor sociale datorate pentru respectivii salariati.


Propunerea legislativa privind "Primul loc de munca" a trecut de Senat. Prin urmare, pentru a se aplica, aceasta mai are nevoie doar de votul final al Camerei Deputatilor si de semnatura presedintelui tarii.


Potrivit documentului, angajatorii vor fi stimulati sa incadreze in munca tineri fara experienta profesionala cu varste cuprinse intre 16 si 35 de ani. Mai exact, timp de un an si jumatate, acestia vor primi de la stat, in fiecare luna, o suma egala cu salariul minim brut si vor fi scutiti de plata contributiilor sociale datorate pentru noii angajati.


"Angajatorii care incadreaza in munca, cu norma intreaga, pe durata nedeterminata, tineri, cu varsta cuprinsa intre 16-35 de ani, primesc lunar, pentru fiecare tanar incadrat pe primul loc de munca, o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni", scrie in documentul amintit, subliniindu-se ca noii salariati trebuie sa fie pastrati cel putin trei ani.


Sumele vor fi acordate la cerere doar angajatorilor care n-au datorii la plata contributiilor sociale si vor fi achitate in termen de 90 de zile de la aprobarea solicitarii. In acest sens, va fi necesara incheierea unei conventii cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in raza careia isi au sediul. Atat banii, cat si scutirea nu vor fi acordate in perioadele de suspendare a raporturilor de munca.


In sensul proiectului de lege adoptat de senatori, tanara va fi considerata orice persoana de 16-35 de ani care nu se afla in ocupare, nu urmeaza un program de educatie/formare si n-a mai avut niciun loc de munca pe perioada nedeterminata sau determinata, dar nu mai mult de sase luni cumulat.


Contributiile de plata carora vor fi scutiti angajatorii vor fi, concret, cele de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj, de asigurari sociale de sanatate, de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si cele pentru fondul de garantare pentru plata creantelor salariale si pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.


Stimulentele financiare vor fi acordate angajatorilor in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul asigurarilor pentru somaj. Totusi, proiectul dispune ca finantarea primului loc de munca pentru tineri va fi posibila si din fonduri europene.


Daca salariatii nu sunt pastrati trei ani, angajatorii trebuie sa dea banii inapoi, plus dobanda


In situatia in care raporturile de munca ale tinerilor vor inceta din initiativa angajatorilor inainte de trecerea perioadei de trei ani de la incheierea contractului, acestia vor fi nevoiti sa dea inapoi banii primiti de la stat, la care se va adauga si o dobanda.


"Angajatorii care inceteaza raporturile de munca ale tinerilor anterior termenului prevazut la art. 3 alin. 3 (36 de luni de la data incheierii - n.r.) sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare tanar pentru care a incetat raportul de munca, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca, daca incetarea acestora a avut loc la initiativa angajatorului", este explicat in propunerea de act normativ adoptata de Senat.


In acest caz, angajatorii nu vor mai putea sa beneficieze, pentru acelasi loc de munca, de o alta masura de stimulare a ocuparii fortei de munca prevazuta in legislatie.


Daca angajatorii vor inceta contractele de munca inainte de trecerea primelor 18 luni, tinerii vor avea posibilitatea sa se incadreze cu norma intreaga la alti angajatori. Astfel, noii angajatori vor putea sa ceara bani si scutirea de la plata contributiilor pentru perioada ramasa din cele 18 luni. Acestia vor trebui, totusi, sa pastreze salariatii in cauza cel putin o perioada egala cu cea pentru care au beneficiat de masurile de stimulare.


Conform proiectului de lege, reglementarile propuse au drept scop, printre altele, reducerea ratei somajului in randul tinerilor, stimularea angajarii acestora si asigurarea unei tranzitii rapide de la scoala la piata muncii. Documentul este prevazut sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.


 


 

  Autentificare

Utilizator:
Parola:
Exemplu:
   24-12-1983
 
  Cele mai citite articole
Publicat: 25 Mai 2015
Afisari: 61725
Aprecieri: 125
  Ordinul MFP nr. 572/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 22 mai [...]
Publicat: 24 Iunie 2015
Afisari: 52496
Aprecieri: 515
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei*) a fost republicata in Monitorul [...]
Publicat: 19 Octombrie 2015
Afisari: 29312
Aprecieri: 519
  Dosarele pentru înscrierea în registrul comerţului şi la organul fiscal a menţiunii [...]
  Cele mai votate articole
Publicat: 19 Octombrie 2015
Afisari: 29312
Aprecieri: 519
  Dosarele pentru înscrierea în registrul comerţului şi la organul fiscal a menţiunii [...]
Publicat: 24 Iunie 2015
Afisari: 29312
Aprecieri: 515
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei*) a fost republicata in Monitorul [...]
Publicat: 16 Iulie 2015
Afisari: 29312
Aprecieri: 484
  Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica [...]