"Mici afaceri meştesugăreşti" - Reţea de informare şi consiliere on-line
"Mici afaceri meştesugăreşti"
Reţea de informare şi consiliere on-line
Legislaţie » Legislatie generala articole
Legea societatilor se modifica!
Publicat: 16 Iulie 2015, 12:16:19 Vizualizari: 2702 Aprecieri: 12

 


Parlamentarii au facut mai multe modificari la Legea societatilor prin intermediul unui act normativ. In principal, noutatile carora firmele trebuie sa le acorde o atentie sporita sunt legate de dizolvare si lichidare.


Legea nr. 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 13 iulie. Aceasta aduce modificari, printre altele, la Legea societatilor .


Conform documentului, firmele pot fi dizolvate de catre tribunal in anumite situatii care pana ieri nu erau reglementate de lege. In plus, sunt facute si anumite clarificari in alte cazuri in care se poate cere dizolvarea.


Mai precis, la cererea oricarei persoane interesate, dar si a ONRC, tribunalul poate sa pronunte dizolvarea unei societati daca aceasta nu-si depune in termenul legal situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile. Noua prevedere este aplicabila in situatia in care perioada de intarziere este mai mare de 60 de zile lucratoare.


Totodata, Legea nr. 152/2015 dispune ca dizolvarea poate sa intervina daca firma nu-si depune la unitatile Ministerului Finantelor -- in termenul legal, declaratia din care sa rezulte ca n-a desfasurat activitate de la constituire. De asemenea, regula este valabila daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.


Dizolvarea societatilor mai poate fi pronuntata, potrivit noilor reglementari, daca:  • societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;

  • actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta (pana ieri, dispozitia facea referire doar la disparitia asociatilor);

  • nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social (inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social ori transferului dreptului de folosinta sau proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social);

  • a incetat activitatea societatii sau aceasta n-a fost reluata dupa perioada de inactivitate temporara - perioada care nu poate fi mai lunga de trei ani de la data inscrierii in registrul comertului;

  • societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.


Firmele pentru care ONRC formuleaza actiuni de dizolvare sunt facute publice cu cel putin 15 zile calendaristice inainte. Lista acestora este afisata, mai exact, pe site-ul Registrului Comertului sau in portalul de servicii online al acestuia. Spre deosebire de vechile prevederi, noua lege mai stabileste ca hotararea prin care tribunalul pronunta dizolvarea se comunica inclusiv societatii in cauza.


Impotriva hotararii de dizolvare, orice persoana interesata poate sa faca apel, in cel mult 30 de zile de la data publicarii documentului in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.


 


 

   Intrebari / comentarii
Gasit 2  
Nume prenume:  Andrei Dalibor
intrebare/comentariu:  Cum se completeaza 204 daca SPRL are filiale in tara constituite prin asocierea SPRL cu o alta persoana fizica?
Publicat: 16 Iulie 2015, 15:14:07


Nume prenume:  Consilier Cristina
intrebare/comentariu:  Declaratia se depune de catre asociatul desemnat prin contract sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice, pana la data de 15 martie a anului urmator celui de raportare. Originalul declaratiei se depune la organul fiscal la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala. Copia se pastreaza la domiciliul fiscal al asocierii, impreuna cu celelalte documente privind activitatea acesteia.
Publicat: 16 Iulie 2015, 15:16:29


Nume prenume:  Andrei Dalibor
intrebare/comentariu:  Asocierile cu personalitate juridica (SPRL) constiuite in baza OUG nr.86/2006 depun formularul 204?
Publicat: 16 Iulie 2015, 15:12:33


Nume prenume:  Consilier Cristina
intrebare/comentariu:  Formularul 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale" se completeaza si se depune pentru asocierile fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice pentru care venitul net se determina in sistem real.
Publicat: 16 Iulie 2015, 15:17:28


Gasit 2  
  Autentificare

Utilizator:
Parola:
Exemplu:
   24-12-1983
 
  Cele mai citite articole
Publicat: 12 Noiembrie 2018
Afisari: 3323
Aprecieri: 243
Guvernul României - Ordonanţă de urgenţă nr. 10/2017 din 27 ianuarie 2017 Ordonanţa de urgenţă [...]
Publicat: 12 Noiembrie 2018
Afisari: 3289
Aprecieri: 46
  S-a lansat HARTA MESTESUGARILOR (www.hartamestesugarilor.ro) - website-ul care cartografiaza [...]
Publicat: 12 Noiembrie 2018
Afisari: 3268
Aprecieri: 246
  LEGE nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru [...]
  Cele mai votate articole
Publicat: 24 Iunie 2015
Afisari: 3268
Aprecieri: 492
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei*) a fost republicata in Monitorul [...]
Publicat: 16 Iulie 2015
Afisari: 3268
Aprecieri: 476
  Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica [...]
Publicat: 19 Octombrie 2015
Afisari: 3268
Aprecieri: 467
  Dosarele pentru înscrierea în registrul comerţului şi la organul fiscal a menţiunii [...]