"Mici afaceri meştesugăreşti" - Reţea de informare şi consiliere on-line
"Mici afaceri meştesugăreşti"
Reţea de informare şi consiliere on-line
Antreprenoriat » Exemple din Europa articole
Schema de ajutor de minimis in domeniul Mestesugurilor 2016
Publicat: 12 Noiembrie 2018, 08:49:26 Vizualizari: 2696 Aprecieri: 222

 


Operatorii economici din domeniul mestesugurilor si artizanatului vor beneficia de ajutor de minimis in conditiile in care Guvernul a adoptat astazi, la propunerea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Memorandumul cu tema „Incadrarea schemei de ajutor de minimis - Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului - in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman".



Sprijinirea dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii este o prioritate atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel national, deoarece aceasta categorie de agenti economici, constituie coloana vertebrala a oricarei economii moderne.

In aceasta toamna va fi organizat, de altfel, un festival al antreprenoriatului, care "face parte din demersurile guvernului de activare si sustinere a potentialului economic al sectoarelor culturale si creative din Romania. In cadrul evenimentului, pozitionat ca un festival al industriilor creative, vom imbina cultura cu initiativa de business, iar autoritatea publica se pozitioneaza ca facilitator si catalizator al initiativei private, ca determinant al dezvoltarii sectorului creativ si cultural", a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Prin masurile de sprijin pentru IMM-uri la nivel national, care se incadreaza in politica la nivel european, se urmareste: imbunatatirea ritmului de crestere economica si a competitivitatii intreprinderilor intr-o economie bazata pe cunoastere, cu un puternic accent pe globalizare; promovarea spiritului antreprenorial; imbunatatirea cadrului financiar pentru intreprinderi, in special pentru IMM; facilitarea accesului la finantare.

Scopul schemei de ajutor de minimis, administrata de Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, este de a sustine operatorii economici prin stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, prin acordarea de ajutoare de minimis pentru acoperirea costurilor de participare la targuri, in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1407/2013 si este complementara cu programele finantate din fonduri europene.

Schema de minimis este conceputa ca program multianual, pana in anul 2020, cu finantare de la bugetul de stat, iar selectia beneficiarilor ajutorului de minimis se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat prin legea bugetului de stat si cu respectarea unor conditii de eligibilitate.

Schema de minimis pentru mestesuguri si artizanat, cu finantare de la bugetul de stat este elaborata pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe urmatorii ani. Data estimata la care va intra in vigoare aceasta schema este luna septembrie 2016, iar perioada estimata in care se vor efectua platile ajutorului de minimis este pana la finalul anului 2016.

Schemele de minimis pentru sprijinirea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii implementate prin programele nationale sunt bugetate pentru anul 2016 cu suma de 159,490 milioane lei lei, conform anexei la legea bugetului de stat pe anul 2016, nr. 3/35/02 pag. 2 la cap bugetar 55.16 in cadrul titlului VII ALTE TRANSFERURI, Sprijinirea infiintarii de noi intreprinderi si sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Conform Anexei 3/35/27 la Legea bugetului de stat pentru anul 2016, bugetul schemei de ajutor de minimis pentru mestesuguri si artizanat este 890.000 lei.

Numarul minim al operatorilor economici beneficiari ai acestei scheme de ajutor de minimis este estimat la 160/an, respectiv 800 beneficiari pentru perioada 2016-2020.

Ca efecte ale implementarii schemei de minimis pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, se preconizeaza:  



  • stimularea cererii interne de servicii si produse, care presupun un grad important de prelucrare manuala;

  • dezvoltarea contactelor de afaceri si stabilirea unor legaturi parteneriale;

  • imbunatatirea accesului mestesugarilor la informatii de piata si facilitarea valorificarii acestor informatii.


Rezultate preconizate: 



  • castigarea de piete externe noi pentru acest tip de produse si servicii;

  • cresterea vizibilitatii pe piata atat a mestesugarilor, cat si a produselor si serviciilor furnizate de acestia;

  • promovarea serviciilor si produselor realizate apelandu-se la tehnologii traditionale si avand o componenta de prelucrare manuala semnificativa.


In perioada 2009-2015, au fost finantati prin intermediul Programului un numar de 625 operatori economici. Bugetul schemei, aprobat prin legea bugetului de stat pentru perioada 2009-2015 a cumulat 7,780 milioane lei lei, ceea ce a permis finantarea a 625 operatori economici.


 


 


 

  Autentificare

Utilizator:
Parola:
Exemplu:
   24-12-1983
 
  Cele mai citite articole
Publicat: 24 Iunie 2015
Afisari: 77351
Aprecieri: 688
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei*) a fost republicata in Monitorul [...]
Publicat: 25 Mai 2015
Afisari: 32995
Aprecieri: 53
  Ordinul MFP nr. 572/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 22 mai [...]
Publicat: 16 Iulie 2015
Afisari: 29338
Aprecieri: 73
  Reglementările care defineau până acum activităţile independente au fost modificate [...]
  Cele mai votate articole
Publicat: 24 Iunie 2015
Afisari: 29338
Aprecieri: 688
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei*) a fost republicata in Monitorul [...]
Publicat: 19 Octombrie 2015
Afisari: 29338
Aprecieri: 531
  Dosarele pentru înscrierea în registrul comerţului şi la organul fiscal a menţiunii [...]
Publicat: 16 Iulie 2015
Afisari: 29338
Aprecieri: 505
  Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica [...]