"Mici afaceri meştesugăreşti" - Reţea de informare şi consiliere on-line
"Mici afaceri meştesugăreşti"
Reţea de informare şi consiliere on-line
Antreprenoriat » Exemple din Europa articole
Guvernul a aprobat eliminarea stampilei pentru firme si PFA.
Publicat: 16 Iulie 2015, 12:08:20 Vizualizari: 3269 Aprecieri: 506

 


Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica vor scapa in curand de obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la institutiile statului, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Executiv.


Guvernul a adoptat un proiect de ordonanta care prevede, printre altele, eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului.


Vizate de aceasta masura sunt atat persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat, cat si entitatile fara personalitate juridica. "Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice", scrie in documentul (pdf) amintit, care a fost initiat de Ministerul Finantelor si a fost lansat in dezbatere publica vinerea trecuta.


În plus, stampila nu va mai trebui aplicata nici pe documentele emise in relatia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica.


Concret, atunci cand actul normativ aprobat de Guvern va intra in vigoare, toate prevederile legale ce impun aplicarea stampilei de catre aceste categorii de persoane si entitati vor fi abrogate.


In nota de fundamentare a propunerii, initiatorii arata ca, desi legislatia primara nu impune utilizarea stampilei, exista o anumita uzanta in folosirea acesteia. Plus ca, in legislatia secundara, sunt anumite prevederi in baza carora stampila este necesara pentru documentele depuse la autoritatile statului.


In alta ordine de idei, initiatorii au subliniat ca persoanele juridice de drept public vor fi obligate in continuare sa aplice stampila pe documentele pe care le emit.


Atentie! Deoarece dispozitiile fac parte dintr-o propunere de ordonanta aprobata de Executiv, aplicarea acestora este conditionata doar de publicarea in Monitorul Oficial. Practic, prevederile vor intra in vigoare si se pot aplica in trei zile de la publicarea actului normativ.


Firmele se identifica, potrivit Legii nr. 31/1990, prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), insa nu prin stampila. Firmele nu au impusa o forma, o marime a stampilei sau o culoare a tusului folosit.


 


Reglementari privind forma si marimea stampilei exista numai pentru profesiile liberale (notari, avocati, medici), pentru institutiile statului si in cazurile in care actele juridice pot fi anulate in lipsa aplicarii acesteia.


Totusi, exista si unele exceptii, cum ar fi regulamentele Comisiei Europene din domeniul vamal, care impun aplicarea stampilei pe documentele societatii (inclusiv pe factura).


Atentie! Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de ordonanta. Pentru a se aplica, acesta trebuie publicat in Monitorul Oficial.


 


 

  Autentificare

Utilizator:
Parola:
Exemplu:
   24-12-1983
 
  Cele mai citite articole
Publicat: 25 Mai 2015
Afisari: 86209
Aprecieri: 320
  Ordinul MFP nr. 572/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 22 mai [...]
Publicat: 24 Iunie 2015
Afisari: 78264
Aprecieri: 508
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei*) a fost republicata in Monitorul [...]
Publicat: 16 Iulie 2015
Afisari: 29292
Aprecieri: 404
  Reglementările care defineau până acum activităţile independente au fost modificate [...]
  Cele mai votate articole
Publicat: 24 Iunie 2015
Afisari: 29292
Aprecieri: 508
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei*) a fost republicata in Monitorul [...]
Publicat: 16 Iulie 2015
Afisari: 29292
Aprecieri: 506
  Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica [...]
Publicat: 17 Iulie 2015
Afisari: 29292
Aprecieri: 446
  Art. I Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, publicata in Monitorul Oficial [...]