"Mici afaceri meştesugăreşti" - Reţea de informare şi consiliere on-line
"Mici afaceri meştesugăreşti"
Reţea de informare şi consiliere on-line
Acasă
Harta Mestesugarilor | Sustine si tu arta mestesugului traditional
Publicat: 12 Noiembrie 2018, 08:56:59 Vizualizari: 9 Aprecieri: 47

 


S-a lansat HARTA MESTESUGARILOR (www.hartamestesugarilor.ro) - website-ul care cartografiaza mestesugarii din Romania. Lansat ieri, 11 aprilie 2018, site-ul are drept obiectiv salvarea unui tip de patrimoniu imaterial - cel reprezentat de experienta mestesugarilor din Romania. Cunosti si tu un mestesugar? Contribuie la completarea Hartii Mestesugarilor din Romania.



„Dorim sa promovam mestesugarii din Romania, pentru a putea ajunge mult mai usor clientii la ei si sa antrenam suficiente comenzi incat sa isi poata angaja un ucenic, care sa transmita mestesugul mai departe. Acesti mestesugari trebuie sa cunoasca tehnicile de constructie traditionale legate de meseria lor. Un efect colateral este incurajarea restaurarii patrimoniului construit traditional cu oameni care inteleg materialele puse in opera", spune Pierre Bortnowski, unul dintre coordonatorii acestui proiect, arhitect, cel care a coordonat proiectul PRISPA - in cadrul Solar Decathlon Europe 2012 si s-a implicat in variate proiecte de restaurare-conservare a mediului construit din Romania.

Persoana care a inspirat proiectul HARTA MESTESUGARILOR este arhitectul Serban Sturdza. Impreuna cu Fundatia PRO PATRIMONIO, Editura SIMETRIA & Asociatia ARHITERRA, intre 2008-2010, s-au publicat o serie de agende ce contineau datele a 50 mestesugari pe care ii contacta in mod frecvent, pentru lucrari in domeniul restaurarii.

„In ultimii ani, multe asociatii implicate in salvarea patrimoniului construit si numerosi beneficiari care vroiau sa isi restaureze casa ne-au contactat pentru a le recomanda un mestesugar. Fata de artizani (incondeietori de oua, olari, tesatori, s.a.) care se aduna la diverse sarbatori si au deja infiintate asociatii individuale sau locale, mestesugarii in domeniul constructiilor, primii pe care am inceput sa-i cartografiem pe aceasta harta, nu se pot promova la fel de usor: munca lor nu este transportabila si nu sunt prezenti la targuri. Este important sa ii ajutam sa se faca cunoscuti si sa se organizeze la nivel national, inainte ca toata aceasta stiinta sa se transforme in oale si ulcele. Disparitia acestor fauritori duce la o saracire care ne va afecta pe toti, de aceea contributia la aceasta harta este o datorie care ar trebui sa ne priveasca pe toti", spune Alexandra Mihailciuc, arhitect, autoarea a 2 carti despre mestesuguri care contin capitole dedicate inventarierii acestora. (In jurul focului. Arhitectura, traditie si inovatie in sisteme de incalzire si gatit, Pro Patrimonio, 2017 si Arta Feroneriei. Ghid practic de fierarie pentru copii si adulti, Pro Patrimonio, 2018).

Echipa isi doreste sa incurajeze proiectul de lege care-i vizeaza pe mestesugari, pentru ca acestia sa isi poata desfasura activitatea intr-un mod simplu si oficial. De asemenea, urmaresc sa fie un argument pentru crearea unor noi scoli profesionale, pentru formarea ucenicilor care sa invete diferite meserii traditionale, atat teoretic, cat si practic.


 


 

  Autentificare

Utilizator:
Parola:
Exemplu:
   24-12-1983
 
  Cele mai citite articole
Publicat: 25 Mai 2015
Afisari: 89162
Aprecieri: 237
  Ordinul MFP nr. 572/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 22 mai [...]
Publicat: 24 Iunie 2015
Afisari: 80558
Aprecieri: 479
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei*) a fost republicata in Monitorul [...]
Publicat: 16 Iulie 2015
Afisari: 29336
Aprecieri: 411
  Reglementările care defineau până acum activităţile independente au fost modificate [...]
  Cele mai votate articole
Publicat: 16 Iulie 2015
Afisari: 29336
Aprecieri: 717
  Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica [...]
Publicat: 19 Octombrie 2015
Afisari: 29336
Aprecieri: 519
  Dosarele pentru înscrierea în registrul comerţului şi la organul fiscal a menţiunii [...]
Publicat: 17 Iulie 2015
Afisari: 29336
Aprecieri: 493
  Art. I Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, publicata in Monitorul Oficial [...]